Tuesday 26 February 2013

Reede Bordeaux's ja 95 aastat!


Peaaegu nagu vahemaa Tallinn-Tartu möödus ka sõit Toulouse-Bordeaux, olgugi et 240 km läks osaliselt 130km/h sõites natuke kiiremini kui kaks ja pool tundi. Esmakordselt kasutasin selleks covoiturage’i, aga ega selles midagi keerulist ei olegi, vaid igal juhul on see palju kindlam varinat kui keskuhu? või Tallinn-Tartu-Tallinn, sest enne tuleb sõidu eest süsteemis maksta ja kui kaasreisija on õnnelikult sihtpunktis, siis saab alles juht pärast koodi kättesaamist ja selle portaalis aktiveerimist sõiduraha endale. Esimene autojuht oli viiekümnendates pikka kasvu tõeline prantsuse vanaonu, kes arutas Bordeaux’st pärit teise elegantse kaasreisijaga tõsistel teemadel ning tagasi saime nooremapoolse prantslannaga. Kui veiniparadiisi jõudsime, siis abivalmis kaasreisija komposteeris ka meie eest trammipiletid, tutvustas lühidalt linna ja aitas meil lausa turismipunkti üles leida, et endale kaardid saaksime. Me surusime viisakalt põhja-eurooplaste kombel kätt enne sõidukisse sisenemist, kuid teised prantslased tervitasid bisous’dega nii nagu kombeks ja elementaarne viisakus ette näeb. Veider, et kohe nii musitama kiputakse!


Bordeaux’s viibides tekkis mul täpselt selline mulje, nagu minu eelarvamus oli varasemalt kujunenud või kujundatud – äärmiselt šikk, elegantne, soliidne linn koos pintsakutes  härrasmeestega ja uhkete daamidega, kes naudivad oma nii-öelda „kõrgemat klassi“ ja ajaloohõngulist bourgeois staatust. Üsna erinev Toulouse’i linnapildist, kus näeb rohkem immigrante, boheemlasi ja kõiksugu huvitavaid inimesi.


Meie kahjuks oli tol päeval Bordeaux’s uskumatult külmavõitu (nulli ringis) ja olles niivõrd viimaste päevade soojusega ära harjunud, oli raske seda taluda. Aga pidasime edukalt õhtuni vastu ning kõik tähtsamad objektid said üle vaadatud ning lisaks veel kiirelt lõunatatud ja pärast pisikeses kohvikus teetassi ja vahvlitega hämarat Bordeaux’d imetletud. 

Ja trammidel polnudki "sarvi"
Grand Théâtre
 
Monument aux Girondins
Garonne on Bordeaux's palju laiem kui Toulouse'is
Grosse Cloche ja St Éloi
Nagu kummitusteloss
Flèche St Michel
Raekoda
Cathédrale St-André
Bordeaux'st pärit maiustused ehk cannelés'd
 Trammiga äärelinna, et leida üles meie juht!

Pühapäeval õhtustasime Kerli juures ning hoidsime Eestit südames. Muidugi ei puudunud meie koosviibimiselt ka presidendi vastuvõtu vaatamine, mida nägime küll katkendlike pausidega, kuid see-eest proua kleit sai nähtud ja pingviinid üle loetud!

Kohupiimatort šokolaadi ja küpsistega
   Ka ilm oli kohane Eesti sünnipäevale!

Wednesday 20 February 2013

La Toulousaine



Les sciences politiques ehk riigiteadused on Prantsusmaal väga prestiižne eriala – seda näitavad nii prantslaste kiitmist väljendavad näoilmed kui ka poolehoidu võitvad žestid või hoopis hüüatused „Bravo“ vms, kui neile teatan, et just seda õpin. Lisaks on sisseasutajaid üle kogu maa kuskil 11 000 kõikidesse Science Po õppeasutustesse, kuid valituks osutuvad ligikaudu tuhatkond õppurit, mis tähendab, et natuke alla 10% kandideerinutel on võimalik seda edasi tudeerida. Hämmastama paneb hoopis teistsugune suhtumine Eesti olukorraga võrreldes. Siin võetakse tavaliselt aasta pärast keskkooli nii-öelda vabaks ja minnakse spetsiaalsesse kooli, et end ette valmistuda ülikooli sisseastumiseksamiteks. 


Kõrvutades  I.E.P-d (Institut d’études politiques) teiste ülikoolidega, on see küllaltki väike, kuid siiski on meil oma kohvik ja lähedal terve ülikoolikompleksi suur söökla + kohvik, kus saab laudasid ja toole välja tõsta, et päikese käes oma lõunat süüa või lihtsalt kohvipausi pidada. Kusjuures kolmekäigulise lõuna saab 3.10 EURi eest, mille menüü on võimalik ise kokku panna. Eelroaks saab valida mitmeid salateid, juba taldrikule valmispandud suupisteid, soojasid saiakesi/vahel quiche’i, põhiroaks on erinevat laadi päevapraed – kes tahab lihalõiku friikartulitega, pizzat, pastat, kes köögivilju kana või kalaga, kes midagi muud. Magustoit on tavaliselt kas pisike krepp vahukoorega, ekleer, õunakook, jogurt, puuvili, juust vms. Kõht tühjaks ei ole veel jäänud. Café DuNord TÜ-s peaks õppust võtma!


Ülikooli lähen hommikuti 3 minutit. :) Seega ma olen siiamaani kõikides loengutes kohal käinud! Kusjuures mu ühiselamu ja veel 2 teist ühiselamut (siin on A, B, C hooned) asuvad kiriku taga ja minu jaoks natuke kirikuparke meenutavate platside vahel. 
 
Lisan mõned lähiümbrust näitavaid pilte ka!

 Ühikaaknast
 Kirik ühika ees, kõrval või taga...praegu seljataga
Uruguay toidu (või tegelikkuses kiirtoidu) degusteerimine